A hét kérdése

Idojárás elorejelzés Médiafigyelo - IMEDIA médiafigyelés TabuTV logó MTI
Oldalunkat az observer
Observer
szemlézi.
 • GAMF, Kecskeméti Főiskola

  A_Bevezetem.hu_stabja | 2013. május 3. 03:40:43

 • Címkék:
  SHELL Eco Maraton, üzemanyagtakarékosság, verseny, üzemanyag fogyasztás, üzemanyag, alternativa, GAMF, Kecskeméti Főiskola
  A(z) "GAMF, Kecskeméti Főiskola" című cikk megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
  Neved:

  E-mail címed:

  Címzett e-mail címe:
  Üzenet (opcionális):

 • A Kecskeméti Főiskola GAMF a Shell Eco-marathon 2012 versenyen megdöntötte a magyar rekordot, egyetlen liter benzinnel 2696 kilométert tettek meg Prototípus kategóriában, amellyel második helyezést értek el.

 • GAMF, Kecskeméti Főiskola

  üzemanyag: benzin

  honlap: www.eco-marathon.eu

   

  A Kecskeméti Főiskola GAMF a Shell Eco-marathon 2012 versenyen megdöntötte a magyar rekordot, egyetlen liter benzinnel 2696 kilométert tettek meg Prototípus kategóriában, amellyel második helyezést értek el.

  A GAMF csapat 2009 őszén alakult. Először 2010-ben indultunk a Shell Eco-marathon versenyen Lausitzban a benzines prototípus kategóriában. Akkor Megameter I. nevű járművük önhordó szénszálas karosszériájában egy saját fejlesztésű és gyártású motort építettek be, és már az első alkalommal 1588 km/liter teljesítményt ér el a csapat, amely akkor 8. helyezést jelentett.

  A korábbi évekhez hasonlóan a GAMF csapata idén is teljesen új járművel indul a versenyen, amely a Megamater IV nevet viseli.

  A tavalyi tapasztalatok alapján erősebb, merevebb és könnyebb karosszéria készült 2013-ban.

  Az idei jármű – elődeihez hasonlóan – háromkerekű: a két első kerék rögzített, a hátsó kormányzott és hajtott. A diákok megerősítették a kerékfelfüggesztéseket. Az első kerekek beállítását pontosabbá és egyszerűbbé tették. Az áttervezett motor felülvezérelt és felül szelepelt, injektoros, önindítós, léghűtéses négyütemű benzinmotor, teljesítménye kb. 1 LE. A jármű karosszériája különleges technológiával készült. A díszítőelemek, logók és feliratok faintarziák. Az építésnél fő cél, hogy a karosszéria a lehető legkönnyebb, de biztonságos legyen, ezért kompozit anyagokat használtak.  A motor vezérlését áttervezték a jobb hatásfok elérése érdekében, továbbra is maradva a jól bevált programozható vezérlésnél. A jármű építése mellett az idén nagyobb hangsúlyt fektettek a "háttéripar" kialakítására. A jármű minden alkatrészét először 3D-ben tervezték meg és átépítették a motorvizsgáló tesztpadot.

  „Idei célunk, hogy a javítsunk a tavalyi, 2696 km/literes eredményünkön, és a tanulás mellett a csapattagok a lehető legnagyobb teljesítményt hozzák ki magukból. Mivel idén 13 főre bővültünk, a csapatnak össze kell kovácsolódnia, és mindenkinek meg kell találnia azt a feladatot, amiben a legjobb.” összegezte az idei elvárásokat Bagány Mihály, a GAMF csapatfelelős oktatója.

   

   

Értékeld a cikket: 0 szavazat alapján

Kapcsolódó cikkek

Most a címlapon