A hét kérdése

Idojárás elorejelzés Médiafigyelo - IMEDIA médiafigyelés TabuTV logó MTI
Oldalunkat az observer
Observer
szemlézi.
 • Húsvét az Állatkertben

  Bevezetem.hu | 2010. március 29. 15:38:49

 • Címkék:
  Fővárosi Állatkert, húsvét, nyúl
  A(z) "Húsvét az Állatkertben" című cikk megosztásához használhatod a saját leveleződet, vagy ezt a felületet:
  Neved:

  E-mail címed:

  Címzett e-mail címe:
  Üzenet (opcionális):

 • FIGYELEM! Az Állatkert idén is tartja magát ahhoz az alapelvhez, hogy nem fogad már be "megunt" húsvéti nyulakat

 • Hagyományőrző húsvéti programokkal várja a Fővárosi Állat- és Növénykert mindazokat, akik nagyszombaton, illetve húsvét vasárnapján vagy hétfőjén ellátogatnak a városligeti intézménybe. A színes programkínálat mellett a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra is igyekeznek felhívni a figyelmet, arra bíztatva az embereket, hogy ne vásároljanak élő nyulat meggondolatlanul, pusztán ünnepi fellángolásból. Ahogyan tavaly, az idén sem veszik át a „megunt” húsvéti nyulakat.

  hazinyul.jpg

  Közönségprogramok és nyúl-ügyek – hagyományosan ebben a két témában hallani leggyakrabban az Állatkertről a húsvét közeledtével. Nincs ez másként az idei esztendőben sem, hiszen most is változatos programkínálattal várják a látogatókat, és ebben az évben is felhívják a figyelmet a húsvéti nyulakkal kapcsolatos felelős magatartás fontosságára.
  Maguk a húsvéti programok a háromnapos ünnep valamennyi napján, április 3-án, 4-én és 5-én, tehát nagyszombaton, húsvét vasárnap és húsvét hétfőn is megrendezésre kerülnek. Az idei esztendőben a húsvéti népi hagyományokhoz kötődő programokkal várják az érdeklődőket. A kézműves foglalkozás keretében egyebek mellett tojáspingálással, gyapjúbárány készítéssel is megpróbálkozhatnak az alkotó kedvű látogatók. Lesz tojásgurítás és több más „tojásos” játék is. Vasárnap és hétfőn emellett zenés-táncos hagyományőrző felvonulások teszik teljessé a programot.
  Természetesen lesznek „klasszikus” állatkerti események, így látványetetések, állatbemutatók, illetve a közönség bevonásával történő elefántetetés is. Emellett érdemes figyelmet szentelni a sok kisállatnak, így a gorillakölyöknek, a zsiráfborjúnak, a langur- és makikölyöknek, illetve a kiskecskék és kisbárányok sokaságának is.

  *   *   *

  Az Állatkert idén is tartja magát ahhoz az alapelvhez, hogy – akárcsak tavaly és tavalyelőtt – ezúttal sem fogad már be „megunt” húsvéti nyulakat. A korábbi években ugyan volt erre lehetőség, ám akkoriban sem ez volt az intézmény nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme.
  Mint ismeretes, az Állatkert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet az „idényszerű házikedvencként” megvásárolt húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. E tevékenység legfontosabb eleme mindig is az volt, hogy az intézmény azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során (ez nemcsak egyéni belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is)! Azoknak, akik felelősségük tudatában a nyúltartás mellett döntenek, szaktanácsokkal segít az Állatkert a nyulakról való gondoskodásban. Azok számára pedig, akik felelős döntés alapján nem vásárolnak nyulat, a városligeti intézmény nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a „nyuszi-élményből”.
  A nyúlvédelmi tevékenység fenti elemei továbbra is megmaradnak, csupán a nyulak befogadásával hagyott fel az Állatkert. Ennek oka legfőképpen az, hogy megváltoztak a körülmények, hiszen az 1990-es évek elején még egészen más volt a társadalom viszonya a húsvéti nyúlvásárláshoz. Akkoriban csak kevesekben merültek fel a kérdés állatvédelmi szempontjai, és a nyulak befogadása sokat segített azoknak, akik pusztán ismerethiány miatt, esetleg önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy az ünnep után nem tudtak gondoskodni a tapsifülesekről. Az utolsó olyan években, amikor az Állatkert még befogadta a húsvéti nyuszikat, főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik eleve azért nem foglalkoztak az állattartás felelősségének kérdésével, mert kifejezetten számoltak azzal, hogy az ünnep után a nyulakat – és ezzel a felelősséget is – úgymond „lepasszolják” az Állatkertnek. Az állattartáshoz való ilyen hozzáállást azonban nem kívánják bátorítani a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. A megoldás inkább az lenne, ha az emberek átéreznék az állattartással járó felelősséget, mert akkor eleve nem kerülhetnének olyan helyzetbe, hogy a húsvéti ünnepek után nem tudnak mit kezdeni az ünnepkor beszerzett tapsifülessel.

Értékeld a cikket: 0 szavazat alapján

Kapcsolódó cikkek

Most a címlapon